fredag 5 mars 2010

Böcker om Vasastan

Söker man på Vasastan i Libris webbkatalog, som ju bör vara rätt komplett, så får man upp 43 böcker. Söker man på Vasastaden får man upp 146. Eftersom Vasastan - en bildsamling kommer upp när man söker på båda två så betyder det nog att 146 är mer korrekt. Vilka bland dessa 146 böcker handlar verkligen om Vasastan över hela brädet, så att säga? Inte många, kan jag tro.

Nämnda Vasastan - en bildsamling 1900-1965 är en del av Höghus förlags utgivning av gamla arkivbilder. Som de själva skriver: "De 266 fotografierna från det förra seklets allra första år fram till en bit in på 1970-talet - alla med identifierande bildtexter - ger tillsammans med en inledande essä en fyllig bild av en "enastående trevlig stadsdel" för att citera Ture Sventon i Stockholm." En bok om gårdagens Vasastad, men inte dagens.

Vasastaden från år 2000, utgive som del av serien "En stadsvandring i Familjebostäders kvarter" kanske kan vara något att spana på.

Liksom kanske "Store wägen till norra tullen" : nedslag i Norrtullsgatans historia av Johan Hjertberg. Kanske något torrt dock, med tanke på att det verkar vara en avhandling framlagd vid Karlstad universitet.

Och varför inte Odenplan : mötesplats i Vasastaden av Peter Wallin, från 2005.

Hundra år i Vasastan : tillbaka till Sibirien och Pampas av Erik Dahlberg, från 1998 verkar vara en klassisk barndsomskildring.

Norrmalm och Vasastaden : sex kulturhistoriska vandringar av Monica Eriksson kan väl vara bra att slänga ett öga på.

Och den här kan ju säkert vara lite festlig: Stockholm i gamla vykort. 2, Norrmalm med Vasastaden av Lasse Haldenberg

Den här kanske är bra att slänga ett öga på också: Nordvästra Vasastaden: byggnadshistorisk inventering 1974-1988 utgiven av Stockholms stadsmuseum.

Sen får det nog vara nog!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...