fredag 5 mars 2010

Klassiska byggnader - Brygghuset

Hamburgerbryggeriet på Norrtullsgatan är en riktigt klassisk vasastansbyggnad, som just nu håller på att byggas om för att om några år husera Studiefrämjandet, vilket flyttar från lokalerna i Eastmaninstitutet. På Wikipedia finns en riktigt omfattande historik.

Med anor tillbaka till 1690-talet är Hamburgerbryggeriet en av Vasastans mest historisk "tunga" platser. I slutet av 1800-talet påbörjades byggandet av en ny anläggning vid Norrtullsgatan; efterfrågan på öl växte i takt med att antalet torra strupar som behövde fuktas blev fler i staden. Brygghuset i korsningen Frejgatan/Norrtullsgatan, ritad av arkitekt Edvard Ohlsson, uppfördes 1914.
Den stora produktionen levererades till stadens ölcaféer med hjälp av häst och vagn. Hamburgerbryggeriet var det sista av Stockholms bryggerier att avskaffa hästarna, och den allra sista hästen, "Modig", jobbade länge på övertid av sentimentala skäl. Allt enligt Jan Bergman i hans bok Mina egna Stockholmspärlor. Bryggeriet lades ner 1970 efter att länge ha varit eftersatt. Renoveringspengarna hade satsats på annat håll eftersom man i stadsplanen 1952 fastslagit att Stockholms högskola skulle expandera på bekostnad av Hamburgerbryggeriet. När högskolan i stället flyttade ut till Frescati hade bryggeriet redan blivit hopplöst omodernt och ägaren Pripps, som tagit över 1964, valde att i stället bygga nytt i Bromma.

Efter nedläggningen förslummades området, med accelererande narkotikaproblem. 1976 kom så beskedet om rivning av nästan hela området. Moderna bostäder växte fram, men några byggnader sparades, och den stora, vackra smidessylten fick sitta kvar mellan disponentvillan och mälteribyggnaden, för att minna om en av Vasastans största industrier.


Hamburgerbryggeriet 1885, via Wikimedi


Leveransbilar utanför Hamburgerbryggeriet 1956. Bild via Wikimedia



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...