söndag 21 mars 2010

Byggnader - Bonnierhuset


Bonnierhuset och Karlbergskanalen sedda från St Eriksbron.


Den höga, gula tegelbyggnaden med tågspåren som idag söker sig in till Stockholms central längsmed Karlbergskanalen på sin ena flank och Torsgatans sluttning ner mot Norra bantorget på sin andra flank, ritades redan 1937 av den kände arkitekten Ivar Tengbom, tillsammans med sonen Anders. Tengbom den äldre fick sitt stora genombrott när han ritade Stockholms konserthus 1920, och hade därefter fått ett antal prestigefyllda uppdrag i Stockholm och runtom i landet.

Bonnierskrapan 1962, sedd nerifrån Torsgatan. Bilden är tagen av Lennart af Petersens, på Stockholmskällan.


Uppdraget att rita Bonnierhuset tilldelades Tengbom d.ä. och d.y. genom en arkitekttävling utlyst av Åhlén och Åkerlunds förlag, vilka var i behov av nya lokaler. I den nya skyskrapan ritades in kontor för redaktioner och administration och i det långsmala, utskjutande partiet fanns utrymme för de praktiska delarna av förlagsverksamheten; tryckeri, bokbinderi samt lager- och distributionsutrymmen.

Men det skulle dröja ända till 1946 innan bygget kom igång, och till 1949 innan den nya byggnaden stod färdig - andra världskriget kom emellan.

Bonnierhusets klocka lyser upp Stockholmsnatten och tågspåren på väg in mot Stockholms central. I förgrunden Bonniers konsthall, invigt 2006.



Åhlén och Åkerlund ägdes sedan 1929 av Bonnierkoncernen, och gav ut titlar som Vecko-Revyn, Husmodern och Damernas värld. Idag heter förlaget Bonnier tidskrifter, efter att ha bytt namn 1984. Huvudkontoret är sedan ett par år flyttat till Sveavägen, men bland andra Bonnierägda Dagens industri huserar fortfarande i Bonnierhuset, tillsammans med koncernen utomstående hyresgäster såsom Öhrlings PriceWaterhouseCoopers. Idag är hela byggnaden ombyggd till kontor, efter en omfattande renovering under 1990-talet.

Källa: Andersson, Hans O & Bedoire, Fredric: Stockholms byggnader, Prisma 1973; www.bonnierfastigheter.se; Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...